mąka PSZENNA, cukier, skrobia PSZENNA, proszek do pieczenia (substancje spulchniające (węglany sodu, difosforany), mąka PSZENNA), 1,8 % mieszanka przypraw, MLEKO odtłuszczone w proszku, 0,9 % cykoria, ekstrakt kawy zbożowej (JĘCZMIEŃ, ŻYTO, cykoria), 0,4 % cynamon mielony, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, naturalny aromat miodu, aromaty
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego, z przyprawami korzennymi
Dr. Oetker
Mieszanka w proszku do wypieku ciasta Piernik XXL.
Najlepiej spożyć przed końcem - patrz spód torebki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Piernik XXL
Dodaj:
- 3 jaja
- 250 g margaryny (lub masła)
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść i ostudź margarynę lub masło. Piekarnik nastaw na temp. 180 °C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Nakładanie do formy
Formę (ok. 25 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto nałóż do formy i rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.
Jeśli chcesz wzbogacić piernik bakaliami, zwiększ ilość wody dodawanej do ciasta o 50 ml, zmiksuj składniki, następnie obtocz w mące 150 g bakalii (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i suszonych śliwek) i delikatnie wymieszaj je ze zmiksowanym ciastem.
Temperatura: ok. 180 °C.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Piernik przekładany
Ciasto
Piernik upiecz zgodnie ze sposobem przygotowania, dodając w trakcie miksowania dodatkowo 3 łyżki powideł śliwkowych. Po ostudzeniu przekrój w poziomie, tworząc 2 blaty.
Masa budyniowa
Z 375 ml mleka odlej 1/2 szklanki, wsyp Budyń smak waniliowy Dr. Oetkera, 4 łyżki cukru, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem. Mieszając gotuj do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia (budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masło). 100 g miękkiego masła dodawaj do budyniu łyżka po łyżce i całość ucieraj na gładką masę. Krem rozsmaruj na dolnym blacie piernika i przykryj górnym blatem. Wierzch piernika udekoruj gotową polewą Dr. Oetkera i posyp bakaliami (ok. 200 g: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały).
Smacznego!
Torba
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk