Dr. Oetker abuela de chocolate sin gluten
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g |
---|---|
Energia | 1509 kJ |
Energia | 361 kcal |
Tłuszcz | 19 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 11 g |
Węglowodany | 43 g |
w tym Cukry | 24 g |
Błonnik | 2,1 g |
Białko | 4,1 g |
Sól | 0,77 g |
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = ok. 46 g | |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Mleko : | Zawiera |
Babka cytrynowa
Sernik na zimno
Energia w 100 g 1509 kJ / 361 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
- 3 jajka
- 125 g masła
- 50 ml (5 łyżek) wody
Sposób przygotowania:
1. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj czekoladki i wymieszaj. Następnie dodaj: 3 jajka, 125 g miękkiego masła oraz 50 ml (5 łyżek) wody. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę.
3. Piecz w foremce 25 x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Temp. 175°C
Czas pieczenia: 60-70 minut (do suchego patyczka).
Uwaga: po 20 minutach pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Zamiast miękkiego masła do babki możesz dodać 125 g masła klarowanego.
Upiecz w dowolnej formie:
Zamiast foremki podłużnej (keksówki) do pieczenia babki możesz użyć foremek do pieczenia muffinek lub tradycyjnej formy z kominem.
- 3 jajka
- 125 g masła
- 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz wodę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Nakładanie do formy
Foremkę o wymiarach 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki dokładnie wygarniając wszystko z miski.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia: 175°C
Czas pieczenia: ok. 60-70 minut (do suchego patyczka)
Uwaga: Po ok. 20 minutach pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Zamiast miękkiego masła do babki możesz dodać 125 g masła klarowanego.
Upiecz w dowolnej formie:
Zamiast foremki podłużnej (keksówki) do pieczenia babki możesz użyć foremek do pieczenia muffinek lub tradycyjnej formy z kominem.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego