kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulatory kwasowości (wodorotlenek potasu, węglany potasu)
Oryginalne Ciemne Kakao z ziaren kakaowca. Intensywny smak oraz zapach - wprost Ze świata natury.
z ziarna kakaowca, kolor z natury
Dr. Oetker
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tł. kakaowego 10-12 %).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Doskonałe do ciast, kremów, polew, deserów, dekoracji i picia.
Polewa do ciast: rozpuść w garnku 50 g masła z 60 g cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści dodaj 3 łyżki mleka oraz czubatą łyżkę kakao, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewą udekoruj schłodzone ciasto.
Kakao do picia: 1-2 łyżeczki kakao i 1 łyżeczkę cukru wsyp do kubka. Dodaj niewielką ilość zimnej wody lub mleka i dokładnie wymieszaj. Dolej gorące mleko (250 ml) i rozmieszaj.
Przepis na brownie bananowe
Dodaj: 150 g mąki pszennej, 50 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera, szczyptę soli, 200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 200 g cukru trzcinowego, 100 g orzechów włoskich, 2 banany, 3 jajka.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C . Formę (ok. 24 x 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj mąkę, ciemne kakao i sól. Czekoladę, masło i cukier przełóż do miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.
3. Orzechy włoskie posiekaj, a banany rozgnieć widelcem. Jajka i rozgniecione banany dodaj do rozpuszczonej czekolady (nie musi być przestudzona).
4. Składniki suche połącz łyżką z mokrymi i dodaj posiekane orzechy włoskie.
5. Ciasto przełóż do formy i piecz przez ok. 25 min. Po upieczeniu ostudź.
Pudełko
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk