mleko odtłuszczone, śmietanka, podpuszczka, kultury bakterii
polskie mleko, polski produkt, nie wymaga mielenia, do serników, naleśników i innych deserów
Ulubiony
Twaróg półtłusty
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C.
Twój sernik
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej, ¼ kostki masła, ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego Ulubiony, 5 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ½ kostki masła, 1 cytryna, rodzynki
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od ciasta, mąkę z cukrem i masłem należy przesiekać, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, które wykładamy na blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
2. W tym czasie ubić białka, następnie utrzeć żółtka z cukrem i masłem i stopniowo dodawać twaróg sernikowy Ulubiony miksując. Kolejno dodać mąkę i rodzynki namoczone w soku z cytryny razem z sokiem, a następnie dodać ubite białka. Całość delikatnie raz jeszcze wymieszać do uzyskania gładkiej masy, przełożyć na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika (180°C) na kolejne 45-50 min.
Smacznego!
Wiaderko
Mazowiecka Spółka Mleczarska S.A.
ul. Hoża 51
00-681 Warszawa