Ryż risotto Carnaroli uważany jest za najlepszy ryż do przygotowania włoskiej potrawy - risotto. Jest to ryż średnioziarnisty, który po ugotowaniu ma miękką, zwartą i aksamitną konsystencję.
ryż biały średnioziarnisty - Carnaroli
Wartości odżywcze |
|||
Wartość odżywcza |
na 100 g |
na porcję * |
% RWS w porcji |
Wartość energetyczna |
1513 kJ 357 kcal |
761 kJ 179 kcal |
9 % |
Tłuszcz, w tym: |
1,1 g |
0,6 g |
1 % |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
0,1 g |
1 % |
Węglowodany, w tym: |
78,9 g |
39,5 g |
15 % |
- cukry |
<0,5 g |
<0,5 g |
< 1% |
Błonnik |
0,9 g |
0,5 g |
|
Białko |
7,3 g |
3,7 g |
7 % |
Sól |
<0,01 g |
<0,01 g |
0 % |
RWS – Referencyjna Wartość Spożycia Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
* porcja = 50 g suchego produktu = ok. 150 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż risotto Carnaroli uważany jest za najlepszy ryż do przygotowania włoskiej potrawy - risotto. Jest to ryż średnioziarnisty, który po ugotowaniu ma miękką, zwartą i aksamitną konsystencję.
Od lat jesteśmy liderem sprzedaży ryżu w Polsce i mamy pewność, że serwujemy konsumentom wszystko co najlepsze z natury! Ryże i kasze RISANA to doskonała baza dań głównych, dodatków do zup, sałatek i deserów. Opakowania cateringowe 2,5 kg dedykowane są w szczególności dla branży gastronomicznej i hotelarskiej, ale zaspokoją również potrzeby wymagających konsumentów, którzy robią większe zakupy. Znane mieszanki ryżu i tradycyjne kasze RISANA to wybór pewny i gwarantujący najwyższą jakość oferowanych produktów.
- Duże opakowanie
- Starannie wyselekcjonowani dostawcy
- Starannie dobrane surowce
- Idealne do dań głównych, sałatek i deserów
- Świetna alternatywa do ziemniaków
- Bogactwo składników odżywczych
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Do cebuli dodać ryż i mieszać, aż zrobi się szklisty. Zalać go białym winem (ok. 0,5 kieliszka) i gotować do odparowania. Następnie partiami dolewać gorący bulion (ok. 400 ml) często mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Wraz z ostatnią porcją bulionu do ryżu można dodać odpowiednio przygotowane, ulubione dodatki i gotować, aż całość płynu odparuje. Na koniec ryż połączyć z niewielką ilością masła, śmietany oraz z parmezanem. Wyłączyć ogień i pozostawić potrawę na 2 minuty pod przykryciem. Gotowe risotto przełożyć na talerz.
Opakowanie zawiera 2,5 kg produktu.
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska