sól, azotyn sodu E 250, substancja przeciwzbrylająca: E 536
Zastosowanie: sól peklowa przeznaczona jest do peklowania mięsa.
idealna do domowych wędlin
Prymat
Azotynowa sól peklująca, drobnoziarnista.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Sposob przygotowania:
Peklowane mięso:
Przygotować mięso, sól peklowa i wodę w ilości zgodnej z tabelą dozowania zamieszczoną na opakowaniu. Do wody dodać przyprawy wg własnego uznania, np. Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy, Ziele angielskie całe Prymat, świeży czosnek.
Wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać sól peklową i dokładnie wymieszać.
Mięso przełożyć do naczynia i zalać przygotowaną solanką. Solanka musi przykrywać mięso.
Mięso peklować przez 10 dni w temp. 2-6 ℃. Co 2 dni obrócić mięso w solance w celu lepszego rozprowadzenia solanki w mięsie. Przed wędzeniem mięso opłukać. Po peklowaniu mięso powinno być poddane obróbce termicznej.
Dozowanie
Ilość mięsa / Ilość soli peklowej / Ilość wody
1 kg / 100 g / 1,5 l
2 kg / 150 g / 2,3 l
3 kg / 200 g / 3,0 l
4 kg / 250 g / 3,8 l
5 kg / 300 g / 4,5 l
Sól peklowa nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia.
Saszetka