sól, olej palmowy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), cukier, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, skrobia ziemniaczana, aromaty, suszone warzywa (cebula, czosnek 0,5%), barwnik (E 150d), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), suszone mięso wołowe 0,4%, przeciwutleniacz (lecytyny)
Kostka Mięsna Winiary idealnie podkreśli smak i aromat mięs, jednocześnie tworząc je soczystymi i niezwykle smacznymi. Dzięki niej masz pewność, że danie będzie smakowało Tobie i Twojej rodzinie. Kostkę mięsną możesz wykorzystać zarówno do podkreślenia smaku mięsnych zup, jak również sosów, które nabiorą odpowiedniej gęstości i koloru. Możesz ją również wykorzystać do przygotowania pieczeni i innych potraw mięsnych.
Aby uzyskać intensywny smak mięsa rozpuść 2 kostki w 1 litrze wrzącej wody lub po prostu wkrusz kostkę do przygotowywanego dania.
Kostka Mięsna Winiary to:
- gwarancja, że danie zawsze się uda
- idealnie przyprawione danie
- intensywny i idealnie zbalansowany smak mięsa
- prosty i szybki sposób na podkreślenie smaku i aromatu przygotowywanej potrawy
łatwe otwarcie
Winiary
Bulion pieczeniowy.
Jeśli spożyjesz porcję: 200 ml bazy do zupy** energia 26 kJ 6 kcal 0%*, tłuszcz 0,4 g 1%*, kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 2%*, cukry 0,2 g 0%*, sól 0,92 g 15%*
RWS* dla osoby dorosłej
W 100 ml**: 13 kJ/3 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
**po przyrządzeniu z 1 kostką/litr
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania: Aby uzyskać esencjonalny bulion, rozpuść 2 kostki w 1 litrze wrzącej wody. Jeśli chcesz doprawić zupę, dodaj 1 kostkę na 1 litr zupy. Kostki możesz użyć jako przyprawę, dodając je także do innych potraw.
Po użyciu kostek większość potraw nie wymaga dosalania.
Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i rozmarynem
4 porcje
1 Kostka Mięsna Winiary
500 g polędwicy wieprzowej
2 średnie jabłka
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
250 ml słodkiej śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
½ cytryny (sok i skórka)
Polędwicę oczyść z błon, natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Kostkę rozpuść w ¼ l wrzącej wody. Dodaj śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, miód, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i jabłka pokrojone w kostkę. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a jabłka będą miękkie. Plastry polędwicy polej sosem. Podaj z ryżem i sałatką.
Karton
Nestlé Polska S.A.
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa