ryż biały długoziarnisty - preparowany termicznie (parboiled)
W sam raz na rodzinny obiad!
Ryż parboiled to ryż biały długoziarnisty poddany specjalnemu procesowi działania pary wodnej - parabolizacji, przez co ziarna się nie sklejają.
Czy wiesz, że?
Ryż parboiled to ryż poddany obróbce termicznej parą wodną, dzięki czemu lepiej zachowuje składniki - odżywcze. Płukanie ryżu pozbawia go skrobi, która odpowiada za sklejanie się ryżu. Gotowanie ryżu pod przykryciem pozwala mu na wchłonięcie całej pary wodnej, która krąży w garnku.
Ryż parboiled - dobrze zapakowany!
Nowa, wygodna i praktyczna forma pakowania. Teraz poręczniejsze opakowanie - łatwiejsze do przechowywania. Odmierz i ugotuj tyle ile potrzebujesz!
Gotuj bez woreczków!
Sonko
Sonko - dbaj o siebie!
Ryż parboiled.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jak łatwo przygotować ryż na sypko?
Co potrzebujesz?
ryż parboiled Sonko, woda, łyżeczka oleju, szczypta soli
1 Ryż dokładnie opłucz w zimnej wodzie.
2 Na 1 szklankę ryżu wlej do garnka 1,5-2 szklanki wody. Gdy wolisz, by ryż był bardziej miękki to użyj 2 szklanek wody.
3 Dodaj olej oraz szczyptę soli, zagotuj.
4 Do gotującej się wody, dodaj przepłukany ryż. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość, by uniknąć przypalenia ryżu
5 Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Ryż gotuj ok. 13 minut
6 Po ok. 13 minutach cały ryż wchłonie wodę, wtedy zdejmij go z ognia. Gotowe!
Torebka