harina de Poznań
Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu: |
---|---|
Wartość energetyczna | 1456 kJ / 343 kcal |
Tłuszcz | 1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 72 g |
w tym cukry | 2,3 g |
Błonnik | 3,1 g |
Białko | 10 g |
Sól | 0,03 g |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie wystęującego sodu |
Składniki:
½ kg twarogu, ½ kg ziemniaków, 1 szklanka mąki poznańskiej Lubella, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli, do polania: 1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej lub śmietana, sezonowe owoce.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przestudzić. Twaróg zemleć, dodać do ziemniaków, wbić całe jajko i żółtka, dodać mąkę, szczyptę soli, a następnie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić ukośne kluski (długość ok. 3 cm). Ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podawać ze śmietaną i owocami sezonowymi.
Pierogi z jagodami
Składniki:
4 szklanki mąki poznańskiej Lubella, 1 żółtko, 1 łyżka roztopionego ostudzonego masła, ½ szklanki gorącej wody, szczypta soli, 70 dag jagód, 3-4 łyżki cukru pudru, pół szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Owoce opłukać i odsączyć na sitku. Z mąki, żółtka, masła, wody oraz soli zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i wykrawać szklanką kółka. Następnie nakładać na nie jagody (wcześniej wymieszane z cukrem pudrem) i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w wodzie z dodatkiem oleju, na średnim ogniu. Odsączyć, podawać na ciepło polane śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!
Mnóstwo smacznych przepisów:
ul. Wrotkowska 1
20-469 Lublin
ul. Wrotkowska 1
20-469 Lublin
¿Cómo añadir una opinión?
Po doręczeniu Twojego zamówienia, w zakładce "Panel klienta / Oceń produkty" (widocznej w menu po zalogowaniu) zobaczysz pełną listę kupionych przez Ciebie produktów. Przy każdym z nich możesz zamieścić swój komentarz i ocenę.
Opinie klientów o produkcie
Ocena wystawiona produktowi przez klientów: doskonały 5/5
Na podstawie 2 ocen.