Ryż jaśminowy pełnoziarnisty wywodzi się z Tajlandii. Ma delikatny aromat porównywalny czasem do zapachu kwiatu jaśminu. Jest sypki po ugotowaniu, a ziarna doskonale zachowują swój kształt. Idealnie sprawdzi się w potrawach tradycyjnych jak i egzotycznych. Świetnie smakuje z białym mięsem, świeżymi warzywami oraz pikantnymi sosami. Może służyć jako dodatek do obiadu, składnik sałatek, farszy czy deserów.
czas gotowania: 25 minut
Cenos
Marka Cenos gości na polskich stołach od ponad 25 lat. Dzięki starannej selekcji składników i kontroli, jakiej poddajemy nasze produkty, możesz mieć pewność, że w opakowaniach znajdziesz tylko najlepsze i najbardziej wartościowe ziarna. Z produktami Cenos szybko i łatwo skomponujesz pożywne dania, które pokocha cała Twoja rodzina.
Polecamy również:
Cenos Ryż basmati pełnoziarnisty
Cenos Ryż parboiled pełnoziarnisty
Ryż jaśminowy brązowy pełnoziarnisty
w torebkach:
4 x 100 g
Przechowywać w suchym miejscu.
Kotleciki z ryżu jaśminowego
Czas przygotowania: około 40 minut.
Porcja około 8 kotlecików.
Składniki: 100 g ryżu jaśminowego pełnoziarnistego, 1 mała cukinia, 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 jajo, 2-3 łyżki kaszki kukurydzianej lub bułki tartej, 3 łyżki startego sera żółtego (dowolnego), 1 pęczek szczypiorku, 1 mała cebula, ulubione przyprawy, sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: Ryż przygotowujemy na bulionie zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoty kolor. Szczypiorek drobno siekamy. Cukinię mieszamy z ryżem, cebulą, jajem, serem, szczypiorkiem, kaszką kukurydzianą i ulubionymi przyprawami. Masę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna możemy dodać więcej kaszki kukurydzianej lub bułki tartej. Formujemy małe kotleciki. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Pudełko