cukier, sok z pigwowca 40%
Żółte owoce pigwowca wspaniale nadają się na domowe przetwory. Kwaskowe i orzeźwiające, doskonale smakują zwłaszcza mroźną zimą. Syrop z pigwowca Polska Róża, który został uzyskany tradycyjną metodą. Jego receptura to przede wszystkim sok NFC (nie z koncentratu), bezpośrednio tłoczony z owoców na tradycyjnej prasie. Nie ma w nim sztucznych dodatków, takich jak konserwanty i barwniki.
Zastosowanie:
-Przede wszystkim zamiast cukru i cytryny jako dodatek do herbaty. Doda jej wspaniałego smaku, idealnego balansu słodyczy i kwasowości.
-Baza do sporządzenia rozgrzewającego lub orzeźwiającego napoju. Wystarczy do gorącej lub zimnej wody dodać odrobinę syropu z pigwowca.
-Kwaśną lemoniada - dolej syrop do wody gazowanej. Proporcja z wodą: 1:8.
-Ciasta, galaretki i budynie polane syropem z pigwowca są pyszne!