Tesoros de amaranto orgánicos de la tierra
Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1547 kJ / 367 kcal |
Tłuszcz | 7,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,5 g |
Węglowodany | 59,0 g |
w tym cukry | 1,7 g |
Błonnik | 6,7 g |
Białko | 13,6 g |
Sól | 0,01 g |
Witaminy: | |
Witamina B6 | 0,60 mg (43%)* |
Kwas foliowy | 82 µg (41%)* |
Kwas pantotenowy | 1,5 mg (25%)* |
Składniki mineralne: | |
Potas | 508 mg (25%)* |
Magnez | 248 mg (66%)* |
Fosfor | 557 mg (80%)* |
Żelazo | 7,6 mg (54%)* |
Cynk | 2,9 mg (29%)* |
Wapń | 159 mg (20%)* |
* % Referencyjnych Wartości Spożycia dla osoby dorosłej |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Mleko : | Może zawierać |
Orzeszki ziemne : | Może zawierać |
Soja : | Może zawierać |
Ziarno amarantusa jest powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości:
- jest źródłem białka;
- jest źródłem witaminy B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego;
- posiada wysoką zawartość błonnika;
- jest źródłem składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia.
Zawarty w nasionach amarantusa fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Już 20 g nasion amarantusa spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwala osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Ziarno amarantusa jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:
- składnik potraw gotowanych i duszonych;
- składnik zapiekanek;
- dodatek do ciast;
- podstawa placków zbożowo-warzywnych.
Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Ziarno amarantusa wsypać do wody w proporcji 1:1½ i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na sitku o małych oczkach.
Składniki:
250 g nasion amarantusa, 1 zielony ogórek, 2 pomidory, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 2 łyżki szczypiorku, 2 łyżki zielonej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 7 łyżek oliwy z oliwek, 1 cytryna, sól, pieprz.
Wykonanie:
Nasiona amarantusa gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić na sitku o małych oczkach. Warzywa umyć. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Wszystkie składniki posiekać bardzo drobno. Dodać oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz czosnek i wymieszać z ugotowanymi nasionami amarantusa.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach \"Sante\" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta
Więcej informacji znajdziesz na: