Tesoros de la Tierra Sante, cáscara de trigo sarraceno, planta
Wartości odżywcze (%) | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 803 kJ / 199 kcal |
Tłuszcz | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 3,1 g |
w tym cukry | 0,2 g |
Błonnik | 81,5 g |
Białko | 4,5 g |
Sól | 0,03 g |
Witaminy: | |
Niacyna | 2,9 mg (18%)* |
Kwas foliowy | 57 µg (29%)* |
Składniki mineralne: | |
Miedź | 0,68 mg (68%)* |
Cynk | 2,0 mg (20%)* |
Żelazo | 9,1 mg (65%)* |
Magnez | 152,5 mg (41%)* |
Potas | 726,4 mg (36%)* |
Mangan | 8,2 mg (410%)* |
Wapń | 129,4 mg (16%)* |
Chrom | 44 µg (110%)* |
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Orzeszki ziemne : | Może zawierać |
Soja : | Może zawierać |
Jest bogata w błonnik frakcji nierozpuszczalnej. Jednym z jej wielu atutów jest również wysoka zawartość żelaza, magnezu, potasu, miedzi, manganu i chromu.
Mangan i Miedź pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.*
Mangan pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych oraz przyczynia się do utrzymania zdrowych kości.*
Żelazo pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek (erytrocytów) i hemoglobiny.*
* Już 25 gram (około 4 czubate łyżeczki) Łuski gryczanej mielonej Sante, spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pomaga osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Mielona łuska gryki może stanowić doskonałe uzupełnienie przygotowywanych potraw, ze względu na niską zawartość cukrów i tłuszczu.
Polecana jest również jako dodatek do jogurtów, kefirów, musli, sałatek, płatków śniadaniowych, wypieków, kanapek i sosów. Przed spożyciem dokładnie wymieszać.
Zaleca się spożywać do 4 łyżeczek dziennie i nie przekraczać tej ilości ze względu na wysoką zawartość błonnika. Zachować ostrożność w podawaniu dzieciom.
Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna - to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika pro- i prebiotyki, witaminy, minerały i inne.
Składniki: sałata (sałata masłowa, roszponka lub mieszanka sałat), dojrzałe awokado, ogórek, 6 pełnych łyżeczek ziaren słonecznika, 4 czubate łyżki łuski gryczanej mielonej Sante, 4 łyżeczki miodu, sok z cytryny, 3 łyżki musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól himalajska Sante, pieprz.
Wykonanie: Sałatę i warzywa dobrze opłucz. Awokado i ogórek obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ziarna słonecznika upraż na gorącej patelni i ostudź. Sałatę i warzywa przełóż do miski, dodaj awokado, posyp ziarnami słonecznika.
Przygotowanie sosu: do miseczki przełóż musztardę, płynny miód, łuskę gryczaną mieloną Sante, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki sosu.
Powstałym sosem polej obficie sałatę i wymieszaj delikatnie.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach \"SANTE\" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta
Więcej informacji znajdziesz na: