Pokrzywa w swoim składzie zawiera: kwasy organiczne – mrówkowy i octowy, histamina i acetylocholina ; łatwo przyswajalne mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod i sód; witaminy C, K, B2 (ryboflawina); flawonoidy i garbniki ; naturalne barwniki roślinne beta-karoten, chlorofil i ksantofil ; kwas pantotenowy, olejki eteryczne ; fitosterole ; karotenoidy; serotoninę .
Roślina ta jest niezwykle ceniona i od pokoleń wykorzystywana w medycynie naturalnej ze względu na swoje właściwości lecznicze: działa silnie moczopędnie, dlatego wspomaga choroby nerek i układu moczowego; wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, toksyn; przeciwdziała obrzękom, wspiera przemianę materii; oczyszcza układ trawienny; leczy nieżyty żołądka, niestrawności; wspomaga pracę wątroby, uczestniczy w odprowadzaniu żółci; wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, zapobiega anemii; obniża poziom cukru we krwi; ze względu na właściwości bakteriobójcze, stosowana zewnętrznie, leczy schorzenia skórne, czyraki, trądzik, stany zapalny pochwy; działa leczniczo w chorobach skóry głowy, hamuje wypadanie włosów.